
اهتمام به تأمین مسکن مناسب، بادوام، مقاوم و ایمن، از بزرگترین دغدغههای انسان معاصر و جوامع و حاکمیتهای کنونی است.
محمدباقر قالیباف نظرات خود درباره مسکن را در کتابی با عنوان «نگاه راهبردی به مسکن و شهرسازی در کشور» مطرح نموده است. این نوشته که بیش از ۲۵۰ صفحه دارد و توسط انتشارات «نگارستان حامد» منتشر شده موضوعات متنوعی، از مسائل کلی تا راه حلهایی برای برطرف کردن مشکل مسکن در کشور را در بر میگیرد و به پنج بخش مجرا تقسیم شده است: بخش اول: مسکن، بخش دوم: شهرسازی، بخش سوم: معماری، بخش چهارم: مدیریت شهری، و بخش پنجم: ساختمان.
در پیشگفتار این نوشته به قلم محمدباقر قالیباف آمده است:
«اهتمام به تأمین مسکن مناسب، بادوام، مقاوم و ایمن، از بزرگترین دغدغههای انسان معاصر و جوامع و حاکمیتهای کنونی است. دغدغهای که هیچگاه ذهن حاکمان را آسوده نگذارده و همواره درصد فراوانی از مطالعات، پژوهشها، سیاستگذاریها و امور اجرایی خرد و کلان را به خود، معطوف نموده است. با نگاه از زاویهای دیگر، مسکن در برنامههای درازمدت توسعه، سرفصل مهمی را به خود اختصاص داده و به عنوان پویاترین زمینهٔ عملکرد اقتصادی، نقش سازنده و تأثیر در خور توجهی را، یادآور میگردد.
در ایران نیز، طی سالهای اخیر، رونق و رکود بازار مسکن و مجموعههای هم پیوند با آن، با اهمیت تلقی شده و مسکن و وضعیت کمی و کیفی آن، به عنوان عاملی حساس و اثر گذار معرفی شده است. وضعیت کنونی نشانگر آن است که پاسخگویی به این نیاز دست اول، از کیفیت نسبی و قابل قبول برخوردار است و به ویژه آهنگ تولید مسکن شتاب مناسب دارد.
اما در عین حال، هنوز تا رسیدن به نقطهٔ مطلوب و متناسب با اهداف توسعه، فاصلهٔ زیادی داریم و هنوز فرایند تولید، توزیع، و نگهداری مسکن، دگرگونیهای پیش بینی شده و ضروری را، خواسته یا ناخواسته، تجربه نکرده است. تولید مسکن در کشور ما هنوز هم بیشتر به شیوههای سنتی و با دخالت شماری از نیروها عوامل غیر متخصص و در فقدان نظام نظارتی فراگیر و کارآمد دنبال میشود. در این میان، استقرار ایران بر پهنههای خطرخیر و وقع زمین لرزههای مهیب و متعدد، نیاز به برخورداری جامعه از مسکن ایمن و مقاوم را، صدچندان میکند.
آنچه در این مجموعه مورد توجه قرار گرفته، بازنمود وضعیت مسکن و شهرسازی در ایران و برخی کشورهای جهان است، باز نمودی که با تکیه بر آمار و اطلاعات رسمی موجود، نشانگر واقعیت و فراهم آورندهٔ زمینه برای دستیابی به تحلیل و ارزیابی منصفانه در حوزهٔ ساخت و ساز انجام پذیرفته و در دست انجام میباشد.»